Ciastka pełnoziarniste pieguski

Często tak mam, że wchodzę do kuchni i zamierzam coś rzeźbić bez przepisu. Tak było i tym razem. Z jakiegoś powodu uznałam, że szybciej będzie jeśli otworzę szafkę, wyjmę składniki i ukręcę „jakieś ciasteczka”, niż jeśli zacznę wyszukiwać i porównywać przepisy. Eksperyment uważam za udany (co potwierdza kilka bezstronnych osób i fakt, że ciastka znikły z talerza w ciągu godziny). Przedstawiam wam pełnoziarniste pieguski.

ciastka pieguski pełnoziarniste

Ciasteczka nie są kruche (jak tradycyjne) ale zapewniam, że bardzo smaczne. Miękkie, nie kruszące się, nie za słodkie. Z dodatkiem czekolady i posmakiem orzechów. A oto przepis:

Pełnoziarniste pieguski

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g mąki pszennej jasnej
25 g oleju rzepakowego
2 czubate łyżki masła orzechowego
35-40 g cukru lub ksylitolu
35 g mleka
35 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko duże

  1. Wbij jajko do miski, dodaj mleko, masło orzechowe, olej oraz cukier i dobrze utrzyj mikserem (masło lepiej się utrze, jeśli będzie w temperaturze pokojowej).
  2. Czekoladę posiekaj nożem na drobne kawałeczki.
  3. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, wsyp do mokrych składników i szybko połącz mikserem (uwaga: ciasto szybko zrobi się gęste). Na sam koniec mieszania wsyp też czekoladę.
  4. Blachę wyłóż papierem do wypieków. Włącz grzałkę w piekarniku i rozgrzej do do 180 stopni.
  5. Wykładaj porcje masy łyżką (przyda się druga łyżka do pomocy) i staraj się formować okrągłe kształty. Pamiętaj o odstępach, ponieważ ciastka urosną. Nakładanie tego rodzaju ciasta nie należy do bardzo łatwych, ale nie martw się – kształty nie muszą być przecież idealne.
  6. Ciasteczka piecz 18-20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudź na talerzu.

Pełnoziarniste pieguski prawdopodobnie najlepiej smakują w dniu pieczenia. Prawdopodobnie – ponieważ żadne z ciasteczek nie przetrwało do następnego dnia 🙂 Smacznego!


Mogą cię też zainteresować…