Bombowy owoc – granat
Od dawna chciałam napisać coś o tych niesamowitych owocach. Granaty w diecie są bogatym źródłem antyoksydantów. Temat ten jest dla mnie szczególnie zajmujący jeszcze od czasów studiów. Łączy się też mocno z moją książką Dieta Anti-aging. Właściwie, jakby się uprzeć, łączy się aż z trzema książkami, ale to już dłuższa historia… 😉
Pytanie na rozgrzewkę: Być może część z Was zastanawia się, skąd się biorą granaty? Rosną w ziemi? Zrywa się je z drzewa? Krzaka?
Właściwa jest odpowiedź numer dwa. Granaty rosną na krzewach całkiem sporych, bo o wysokości od 2 do aż 5 metrów!). Krzewy te wytwarzają charakterystyczne, pomarańczowe owoce wypełnione nasionami w ciemnoczerwonych otoczkach.
Czy granaty są zdrowe?
- Granat dostarcza witamin C i E, które są antyoksydantami (które zwalczają wolne rodniki). Dodatkowo witamina E korzystnie wpływa na naszą skórę i włosy oraz płodność, a witamina C daje ochronę przed infekcjami, zapobiega chorobom dziąseł i sprzyja regeneracji skóry. Może również zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
- Granat zawiera kwasy organiczne (np. jabłkowy i cytrynowy), które obniżają indeks glikemiczny posiłku. Oznacza to, że miąższ granata lub sok z niego dodany do posiłku może obniżyć jego indeks glikemiczny i sprawić, że będzie bardziej korzystny dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, problemami skórnymi (np. trądzikiem) a także osób, które chcą schudnąć, żyć zdrowo i dłużej zachować młody wygląd.
- Granat jest źródłem witamin grupy B, które posiadają wielokierunkowy, dobroczynny wpływ na organizm.
- Granat zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na zdrowie jelit, np. zapobiegając zaparciom.
- Spożywanie granatów poprawia perystaltykę jelit oraz odżywia dobre bakterie, które się w nich znajdują i wywierają wszechstronny, korzystny wpływ na organizm.
- Granat dostarcza beta karotenu, który może być w organizmie przekształcony w witaminę A (odpowiedzialną między innymi za procesy widzenia oraz zdrowie skóry i błon śluzowych). Samodzielnie potrafi również działać jako antyoksydant.
- Granat zawiera witaminę K, która wpływa na procesy prawidłowego krzepnięcia krwi oraz uwapnienia kości. Dodatkowo, może działać przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie a nawet przeciwnowotworowo.
- Wreszcie, granat jest bogaty w związki roślinne (polifenole), które podobnie jak wyżej wymienione witaminy, są silnymi antyoksydantami. Badania wykazały, że granat posiadał najwyższą aktywność antyoksydacyjną, spośród 13 badanych owoców egzotycznych (w tym np. mandarynki, grejpfruta, limonki, cytryny, liczi, papai, pomarańczy, ananasa czy mango).
To wszystko powoduje, że warto uwzględnić granaty w diecie, szczególnie zimą, gdy wybór krajowych owoców jest niewielki.
Granaty w diecie – co zrobić z granata?
Wróćmy jednak do naszego owocu. Jeśli nigdy go nie próbowałaś / eś, wiedz że miąższ granata jest kwaskowo-słodki i dość cierpki, ale w przyjemny sposób (jak np. czarna porzeczka, czerwone wino czy zielona herbata). To czyni go bardzo uniwersalnym:
- Jako owoc będzie świetnym uzupełnieniem sałatki owocowej, dekoracją deseru (dzięki cierpkości przełamującej smak, szczególnie pasuje do deserów bardzo słodkich) czy składnikiem koktajlu albo smoothie.
- Świetnie sprawdzi się jako dekoracja kanapki (z wędliną, kozim serem czy warzywną pastą) albo sałatki (szczególnie z mięsem, wędliną, słonym serem, burakami, sałatą itd.)
- Granatem posypiesz owsiankę lub śniadaniową kaszę.
- Jeśli nie masz pomysłu na szybką surówkę np. do grillowanego mięsa – weź dwie garści mieszanki sałat z rukolą i roszponką, dodaj kilka łyżek nasion granatu, skrop oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu i gotowe!
- Granat jest również doskonały jako przekąska – np. z jogurtem, albo twarożkiem.
Źródła:
- Jopkiewicz S., Stres oksydacyjny. Część I. Stres oksydacyjny jako czynnik rozwoju chorób cywilizacyjnych, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine 2018, Vol. 21, No. 2, s. 48-52
- Nowak A. i wsp., Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 94-99
- Kościuk M. i wsp., Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, s. 407 – 411
- Głąbska D., Włodarek D., Witaminy w: Dietoterapia, PZWL, 2014
- Schagen S.K. i wsp., Discovering the link between nutrition and skin aging, Dermatoendocrinol. 2012 Jul; 4(3): 298–307
- Klepacka A., Przeciwglikacyjne właściwości ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole, Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 127-131
- Kerimi A. i wsp., Pomegranate juice, but not an extract, confers a lower glycemic response on a high–glycemic index food: randomized, crossover, controlled trials in healthy subjects, Am J Clin Nutr. 2017 Dec; 106(6): 1384-1393
- Kowalska H. i wsp., Role of diet in the aetiopathogenesis of acne, Dermatology Review / Przeglad Dermatologiczny, 2018, Vol. 105 Issue 1, p. 51-62
- Bialonska D. i wsp., The influence of pomegranate by-product and punicalagins on selected groups of human intestinal microbiota, International Journal of Food Microbiology, Volume 140, Issues 2–3, 15 June 2010, p. 175-182
- Zielonka-Brzezicka J. i wsp., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii 2017; 18(2), s. 126-131
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?