Nie lubisz szpinaku? Polubisz te koktajle!

Zielone koktajle i soki są ostatnio bardzo modne. Jednym z głównych składników jest zwykle szpinak. To zielone warzywo dostarcza żelaza, potasu, kwasu foliowego, magnezu, karotenoidów wspierających skórę i oczy, a także cennych antyoksydantów i błonnika. Tylko co z tego, skoro go nie lubisz?
Być może kojarzy ci się ze zgniłozieloną breją serwowaną w dzieciństwie, a może po prostu nie przepadasz za smakiem zieleniny. Jest na to rozwiązanie. Zmiksuj go!

Zielone koktajle

…to sposób na przemycenie zieleniny do diety. Są szybkie i proste do zrobienia, a do tego efektowne i pyszne. Owoce dobrze zamaskują smak szpinaku, a jeśli zmiksujesz go na gładko – po znienawidzonych listkach zostanie tylko wspomnienie (i kolor).
Koktajl to również sposób na uzupełnienie diety dzieci w ważne składniki. Nawet jednostki szczególnie niechętne warzywom i owocom dają się czasem namówić na wypicie apetycznego napoju.

Z czym mieszać szpinak?

Tak naprawdę – z czym chcesz, ale jeśli dodasz do niego owoce bogate w witaminę C (np. cytrusy, owoce jagodowe) zwiększysz przyswajanie żelaza z listków.
Zielone koktajle ze szpinaku lubią dodatek banana, cytryny, pomarańcze, mango, jabłka, ananasy, borówki itd.

przepisy na koktajle ze szpinakiem

Oto moje propozycje (z wykorzystaniem owoców dostępnych zimą):

Przepis na koktajl szpinakowy z bananem

Składniki na 2 porcje:

Duży banan
2-4 łyżki soku z cytryny
4-6 garści szpinaku „Baby”
1-2 łyżeczki oleju lnianego lub rzepakowego
3/4 szklanki wody

Przepis na koktajl szpinakowy z jabłkiem i ananasem

Składniki na 2 porcje:

Nieduże jabłko
2 plastry ananasa
2 płaskie łyżeczki miodu
4-5 garści szpinaku „Baby”
1-2 łyżeczki oleju lnianego lub rzepakowego
3/4 lub cała szklanka wody

Być może dziwi cię dodatek oleju do koktajli? Nie pomijaj go. Jest niewyczuwalny, a dzięki niemu mają szansę wchłonąć się np. karotenoidy.  Zamiast oleju możesz też dodać kawałek awokado, kilka orzechów lub migdałów.

Zielone koktajle – co zamiast szpinaku?

Nie przekonałam cię? Spróbuj dodać mniej szpinaku, by oswoić się z jego posmakiem. Możesz też zastąpić go sałatą, jarmużem, rukwią wodną czy roszponką. Pamiętaj, że każda zielenina posiada własne, unikalne właściwości!

Smacznego!


Może cię też zainteresować…