Razowe ciasto czekoladowe z malinami
Jeśli chodzi o gotowanie, to… najbardziej lubię piec ciasta 🙂 . Dzisiejsze razowe ciasto czekoladowe z malinami powstało w wyniku eksperymentu. Cóż, rzadko robię coś z przepisu od A do Z. Często inspiruję się jakimiś połączeniami, bazowymi proporcjami czy sposobem przygotowania – ale ostatecznie wychodzi mi coś zupełnie innego.
Tym razem miałam upiec ciasto z owocami na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Chwyciłam swoją własną książkę (Wypieki dla diabetyków) i wybrałam murzynka pełnoziarnistego ze strony 54. Miałam zamiar przełożyć go domowym dżemem.
Zerknęłam na przepis i się zaczęło. Zamieniłam składniki, których nie miałam, na inne… potem trochę pokombinowałam… W efekcie powstało zupełnie inne ciasto 😉 . Dodatkowo, finalnie zamiast dżemu dałam do środka maliny. Wzbogaciłam je też gorzką czekoladą. Wyszło super, dlatego dziś dzielę się przepisem:
Razowe ciasto czekoladowe z malinami
100 g mąki pszennej tortowej
120 g grubej mąki pszennej typu graham/ razowej
175 g maślanki naturalnej
115-120 g cukru / ksylitolu
65 g oleju rzepakowego
20 g kakao prawdziwego
5 kostek gorzkiej lub deserowej czekolady
2 garście malin
2 jajka L
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
Łyżeczka sody oczyszczonej
Masło do formy
- Wyjmij jajka z lodówki. Maślankę wlej do miski i odstaw, aż uzyska temperaturę pokojową.
- Maliny opłucz i osusz na sitku lub papierowym ręczniku.
- Nasmaruj masłem formę 10 x 30 cm z powłoką nieprzywierającą*.
- Dodaj jajka i olej do maślanki. Wymieszaj starannie widelcem.
- Suche składniki (mąkę, sodę, przyprawę, kakao i cukier/ ksylitol) wymieszaj w osobnym naczyniu.
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką (tylko do połączenia).
- Na koniec wmieszaj czekoladę i większość malin.
- Przelej ciasto do formy i ostatnich kilka malin powtykaj w wierzch.
- Piecz około 45 minut w 180 stopniach. Na koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest zbyt mokre w środku.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i studź na kratce.
* Zamiast smarować masłem, możesz wyłożyć zwykłą formę papierem do wypieków.
Uwaga: do ciasta użyłam grubej mąki graham – takiej jak do chleba. Moja mąka pochodzi z młyna i jest naprawdę gruba (bardzo dużo otrąb i mało mąki). Dlatego wymieszałam ją z mąką tortową. Myślę, że zamiast takiej mieszanki sprawdzi się standardowa mąka pełnoziarnista ze sklepu.
W moim cieście otręby są wyczuwalne, ale mimo to jest wilgotne, miękkie i raczej puszyste. Bardzo mi smakowało (połączenie malin z czekoladą rządzi!). Wszystkie osoby degustujące były usatysfakcjonowane 🙂 .
PS: ja nie chcę nic mówić, ale maliny, kakao i gorzka czekolada to istne superfoods 😉 Ciasto jest również bogate w błonnik z otrąb pszennych oraz dostarcza białka i wapnia z maślanki. Ponieważ zamiast masła czy oleju kokosowego, w składzie znajduje się olej rzepakowy – nie dostarcza dużych ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.
Razowe ciasto czekoladowe z malinami można odrobić polewą. Ja z tej opcji zrezygnowałam z powodu upału.
Smacznego!