Razowe ciasto czekoladowe z malinami

Jeśli chodzi o gotowanie, to… najbardziej lubię piec ciasta 🙂 . Dzisiejsze razowe ciasto czekoladowe z malinami powstało w wyniku eksperymentu. Cóż, rzadko robię coś z przepisu od A do Z. Często inspiruję się jakimiś połączeniami, bazowymi proporcjami czy sposobem przygotowania – ale ostatecznie wychodzi mi coś zupełnie innego.

Tym razem miałam upiec ciasto z owocami na niedzielne spotkanie ze znajomymi. Chwyciłam swoją własną książkę (Wypieki dla diabetyków) i wybrałam murzynka pełnoziarnistego ze strony 54. Miałam zamiar przełożyć go domowym dżemem.

Zerknęłam na przepis i się zaczęło. Zamieniłam składniki, których nie miałam, na inne… potem trochę pokombinowałam… W efekcie powstało zupełnie inne ciasto 😉 . Dodatkowo, finalnie zamiast dżemu dałam do środka maliny. Wzbogaciłam je też gorzką czekoladą. Wyszło super, dlatego dziś dzielę się przepisem:

ciasto czekoladowe z malinami

Razowe ciasto czekoladowe z malinami

100 g mąki pszennej tortowej

120 g grubej mąki pszennej typu graham/ razowej

175 g maślanki naturalnej

115-120 g cukru / ksylitolu

65 g oleju rzepakowego

20 g kakao prawdziwego

5 kostek gorzkiej lub deserowej czekolady

2 garście malin

2 jajka L

1,5 łyżeczki przyprawy korzennej

Łyżeczka sody oczyszczonej

Masło do formy

  1. Wyjmij jajka z lodówki. Maślankę wlej do miski i odstaw, aż uzyska temperaturę pokojową.
  2. Maliny opłucz i osusz na sitku lub papierowym ręczniku.
  3. Nasmaruj masłem formę 10 x 30 cm z powłoką nieprzywierającą*.
  4. Dodaj jajka i olej do maślanki. Wymieszaj starannie widelcem.
  5. Suche składniki (mąkę, sodę, przyprawę, kakao i cukier/ ksylitol) wymieszaj w osobnym naczyniu.
  6. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
  7. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką (tylko do połączenia).
  8. Na koniec wmieszaj czekoladę i większość malin.
  9. Przelej ciasto do formy i ostatnich kilka malin powtykaj w wierzch.
  10. Piecz około 45 minut w 180 stopniach. Na koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest zbyt mokre w środku.
  11. Po upieczeniu wyjmij z formy i studź na kratce.

* Zamiast smarować masłem, możesz wyłożyć zwykłą formę papierem do wypieków.

Uwaga: do ciasta użyłam grubej mąki graham – takiej jak do chleba. Moja mąka pochodzi z młyna i jest naprawdę gruba (bardzo dużo otrąb i mało mąki). Dlatego wymieszałam ją z mąką tortową. Myślę, że zamiast takiej mieszanki sprawdzi się standardowa mąka pełnoziarnista ze sklepu.

W moim cieście otręby są wyczuwalne, ale mimo to jest wilgotne, miękkie i raczej puszyste. Bardzo mi smakowało (połączenie malin z czekoladą rządzi!). Wszystkie osoby degustujące były usatysfakcjonowane 🙂 .

PS: ja nie chcę nic mówić, ale maliny, kakao i gorzka czekolada to istne superfoods 😉 Ciasto jest również bogate w błonnik z otrąb pszennych oraz dostarcza białka i wapnia z maślanki. Ponieważ zamiast masła czy oleju kokosowego, w składzie znajduje się olej rzepakowy – nie dostarcza dużych ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.

Razowe ciasto czekoladowe z malinami można odrobić polewą. Ja z tej opcji zrezygnowałam z powodu upału.

Smacznego!