Pełnoziarniste muffiny bananowe
Od tygodnia z powodu zaleceń związanych z koronawirusem praktycznie nie wychodzę z domu. Robię małe wyjątki (by przejść się na spacer do lasu lub nad rzekę), ale unikam miejsc, gdzie przebywa sporo ludzi oraz nie wchodzę do sklepów.
Czas spędzony w domu poświęcam głównie na pracę, doszkalanie (między innymi na temat diety na odporność) i czytanie. Nie szaleję teraz z testowaniem nowych przepisów. Gotuję małe porcje, racjonując zgromadzone produkty. Muszę powiedzieć, że w pewnym sensie cieszę się z wyzwania, jakim jest gospodarowanie zapasami, unikanie marnowania czegokolwiek i kreatywne gotowanie „z tego, co w szafkach”. Takie doświadczenie wydaje mi się bardzo cenne, chociaż każdy wolałby, żeby okoliczności były nieco inne.
Niedawno zauważyłam, że moje ostatnie dwa banany zrobiły się prawie całkiem czarne. Postanowiłam więc przeobrazić je w coś słodkiego, a dziś dzielę się z wami przepisem:
Pełnoziarniste muffinki bananowe z gorzką czekoladą
Składniki na 8 muffinek:
105 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 nieduże bardzo dojrzałe banany
50 g cukru trzcinowego (może być zwykły, albo ksylitol)
40 g gorzkiej czekolady
30 g oleju rzepakowego
Nieduże jajko
Płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Odrobina soli
- Banany umyj, obierz, połam palcami i włóż do miski.
- Rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z jajkiem i olejem.
- Czekoladę drobno posiekaj.
- Wymieszaj mąkę z sodą, cukrami, solą i czekoladą.
- Połącz składniki suche i mokre za pomocą łyżki.
- Przełóż wymieszaną masę do 8 silikonowych foremek na muffinki.
- Piecz około 28 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjmij i po 1-3 minutach delikatnie wypchnij z foremek.
Uwaga: babeczki są bardzo delikatne. W razie problemów z wypchnięciem, najpierw delikatnie obrysuj je w foremce nieostrym nożem (np. do masła). Unikaj zgniatania.
Pełnoziarniste muffinki bananowe są bardzo miękkie i puszyste. Ich słodycz jest wyczuwalna, ale nie przesadna. Smak bananów jest zrównoważony kawałeczkami pysznej, gorzkiej czekolady. W przeciwieństwie do wielu gotowych słodyczy dostarczają błonnika, składników mineralnych (w tym potasu i magnezu), a zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nasyconych jest w nich bardzo niewielka.
Przechowywane w zamkniętym pojemniku, zachowują świeżość do 2-3 dni.