Nie tylko przyprawa – właściwości prozdrowotne czosnku
O czosnku dużo się ostatnio mówi w kontekście wspierania odporności i leczenia infekcji. Nie należy też zapominać o jego fantastycznych właściwościach przyprawowych. Bez czosnku nie obeszłaby się zdrowa dieta śródziemnomorska ani lecznicza dieta DASH. Często wykorzystuje się go również w tradycyjnych daniach kuchni polskiej. Jeśli mimo wszystko zastanawiacie się dlaczego warto go jeść – dziś mam dla was opisane najważniejsze właściwości prozdrowotne czosnku.
Czosnek na odporność i infekcje
Zacznijmy od tego, co ostatnio jest najbardziej na czasie, czyli wpływ czosnku na odporność. To prawda, że czosnek ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Może niszczyć niektóre bakterie, grzyby a nawet wirusy. Oprócz tego działa przeciwzapalnie i stymulująco na układ odpornościowy. Jego prozdrowotne właściwości są często wspominane w artykułach o naturalnym wspomaganiu odporności.
Wprawdzie jedzenie czosnku nie daje gwarancji, że nie zachorujemy ani nie wyleczy magicznie infekcji w dwa dni – jednak warto go jadać, by wspomóc naturalne mechanizmy obronne. W tym celu jedzmy najlepiej jeden surowy ząbek dziennie – starannie rozgnieciony, zblendowany czy pogryziony. Jak jeść surowy czosnek? Na przykład jako dodatek do masła, dressingu, sałatek, twarożków czy past kanapkowych.
Właściwości prozdrowotne czosnku dla serca i naczyń
Po czosnek warto sięgać również, gdy mamy problemy z nadciśnieniem, wysokim cholesterolem czy chorobą niedokrwienną serca. Czosnek pomaga redukować uogólniony stan zapalny w organizmie (związany np. z miażdżycą). Jego substancje czynne ograniczają odkładanie się w tłuszczu w naczyniach krwionośnych a także działają przeciwzakrzepowo.
To niezwykłe warzywo ma również właściwości obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Nie bez powodu jest ważnym składnikiem prozdrowotnych diet dobrych dla serca – takich jak (moja ulubiona) dieta śródziemnomorska czy dieta DASH (obniżająca ciśnienie krwi).
Zapobieganie nowotworom
Czosnek pomaga też zapobiegać poważnym chorobom, jakimi są nowotwory. Związki siarkowe w nim zawarte wpływają korzystnie na naturalne zdolności detoksykacji naszego organizmu.
Ponadto wykazuje on silne zdolności antyoksydacyjne, czyli (mówiąc najprościej) zwalcza wolne rodniki i walczy ze stresem oksydacyjnym, który może być jedną z przyczyn uszkodzeń i groźnych mutacji w komórkach. Dotychczasowe badania wskazują, że czosnek może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka żołądka czy jelita grubego.
Czosnek nie tylko pomaga zapobiegać nowotworom, ale też z nimi walczyć. Niektóre doniesienia wskazują, że jego składniki mogą hamować działanie komórek nowotworowych oraz aktywować ich niszczenie.
Warzywo dla diabetyków
Nie wszyscy wiedzą, że czosnek ma też właściwości hipoglikemiczne. Oznacza to, że może wpływać na zmniejszanie się poziomu cukru we krwi (oczywiście wtedy, gdy jest podwyższony, a nie u zdrowych osób, które mają go w normie). Czosnek należy też do produktów o działaniu przeciwzapalnym (wspominałam o tym, wyżej). Tymczasem osoby z cukrzycą często mają uogólniony stan zapalny w organizmie, który niekorzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia i może zwiększać ryzyko powikłań.
Inne prozdrowotne właściwości czosnku
Wymieniłam już wiele zalet czosnku, a to jeszcze nie koniec. Czy wiesz, że zawiera on substancje będące pożywką dla naszej mikroflory jelitowej? Wspomniana mikroflora to miliardy bakterii zamieszkujące nasz przewód pokarmowy i aktywnie działające na naszą korzyść.
Ups… tu dotykamy zagadnienia bardzo szerokiego, a ja tym razem nie będę odbiegać od tematu 🙂 Jeśli interesuje cię to zagadnienie i chcesz dowiedzieć się więcej o mikroflorze – przeczytaj ten artykuł lub sięgnij po moją książkę Dieta zdrowych jelit.
Wracając jednak do samego czosnku… Czy wiesz, że sam jego smak pośrednio korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Dzięki jego intensywnemu aromatowi i smakowi możemy zmniejszyć dodatek soli do potraw. Sól w nadmiarze może zwiększać ryzyko nadciśnienia a także zachorowania na nowotwór np. żołądka. Nie jest też dobra dla kondycji naszej jelitowej mikroflory.
Uwaga, uwaga: czosnek jest jedną z „gwiazd” mojej nowej książki o warzywach, która ukaże się (mam nadzieję) już wkrótce. Z książki dowiecie się więcej na temat jego właściwości odżywczej a także sposobów na wykorzystanie w kuchni. Epidemia niestety pokrzyżowała plany wydania publikacji w kwietniu, ale co się odwlecze… 😉 Trzymajcie rękę na pulsie, będę informować na bieżąco!