Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

Większość z nas z powodu epidemii nadal nie opuszcza domów, jeśli to nie jest konieczne. Żeby zminimalizować potrzebę wychodzenia a także ograniczyć kupowanie produktów sprzedawanych luzem, bez opakowań – warto piec w domu własny chleb. Od pewnego czasu ciężko dostać drożdże ale… tu wchodzi na arenę niezastąpiony naturalny zakwas. Chleb na zakwasie jest pyszny, dłużej pozostaje świeży a do tego jest dobry dla naszych jelit (jak inne rodzaje fermentowanej żywności, np. kiszonki).

Po trzech tygodniach chwilowo znudził mi się mój ulubiony razowiec, więc tym razem upiekłam taki oto chleb z siemieniem lnianym. Nie jest tak mięsisty i mokry jak razowy, krócej także pozostaje świeży, ale naprawdę warto go przetestować. Niektórym osobom taka lżejsza, puszystsza wersja domowego chleba z pewnością nawet bardziej przypadnie do gustu 🙂

Nie masz zakwasu? Zajrzyj tutaj i zobacz jak go samodzielnie zrobić.

chleb żytnio pszenny na zakwasie

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

Wieczorem przygotuj:

Łyżka zakwasu (25 g)

155 g mąki żytniej razowej

220 g zimnej wody

  1. Składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj tak, by utworzyła się dość gęsta (ale nie zbita) pasta. W razie czego zmodyfikuj ilość mąki i wody (zaczynu ma być łącznie 400 g).
  2. Przykryj miskę czystą ścierką lub papierową serwetką i odstaw na 11-12 godzin.

Rano przygotuj:

110 g mąki żytniej jasnej

110g mąki pszennej uniwersalnej

180 g mąki pszennej chlebowej*

250 g wody

40 g siemienia lnianego w ziarnach

10 g cukru trzcinowego lub miodu

8 g soli

Do formowania: masło, otręby, olej, mąka uniwersalna

*Ewentualnie może być sama uniwersalna lub typ 650.

  1. Dodaj wszystkie składniki do zaczynu i miksuj przez 2-3 minuty mikserem z hakiem do ciast drożdżowych i chlebów. Ciasto powinno być gęste, ciągnące.
  2. Przykryj ponownie miskę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni i pozostaw tam na 1,5 godziny. Ciasto powinno mocno wyrosnąć.
  3. Foremkę keksową (30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
  4. Ciasto po wyrastaniu przemieszaj łyżką i przełóż do formy. Wygładź powierzchnię i posmaruj olejem za pomocą kuchennego pędzelka.
  5. Wstaw ponownie do ciepłego piekarnika i pozostaw do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około 2 godzin). Po wyrośnięciu wysuń na chwilę i oprósz wierzch mąką uniwersalną.
  6. Włącz grzałkę w piekarniku na 200 stopni (ten chleb pieczemy od zimnego piekarnika).
  7. Od momentu włączenia piekarnika czas pieczenia powinien wynosić około 50-55 minut. Chleb powinien się zrumienić i wyraźnie odejść brzegami od blaszki.
  8. Po upieczeniu pozostaw w blaszce na kilka minut, następnie wyjmij go, używając kuchennych rękawic i wystudź całkowicie na kratce kuchennej.

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym w dniu upieczenia cieszy nas wspaniałą, chrupiącą skórką. Pozostaje świeży przez kolejne 2 dni. Później czerstwieje, ale świetnie nadaje się np. na grzanki.

PS: Jeśli chcesz zobaczyć, jak wyglądał zaczyn i ciasto na poszczególnych etapach, zajrzyj na mój Instagram (@lewandowska.o.diecie) i przejrzyj stories 🙂