Pieczone ziemniaki z kurkumą
Dzisiaj odczarowujemy ziemniaki! Wiele osób uważa, że są one tuczące/ niezdrowe/ niepożądane w zdrowej diecie (niepotrzebne skreślić). Nic bardziej mylnego. Ziemniaki są źródłem potasu, kwasów fenolowych i pewnych ilości witaminy C a ich „tuczące” właściwości zależą głównie od tego z czym je podamy i ile ich zjemy. Moje ulubione pieczone ziemniaki z kurkumą dzięki dodatkowi przypraw zyskują jeszcze więcej prozdrowotnych zalet. Sama kurkuma jest niesamowitym antyoksydantem, a przecież to nie jedyna przyprawa w zaproponowanej tu mieszance.
Ziemniaczki pieką się dość długo, ale przynajmniej nie trzeba ich w międzyczasie doglądać i można zająć się innymi sprawami. Polecam je jako dodatek do obiadu lub element przekąski (np. ze szklanką kefiru czy maślanki). A oto już przepis:
Pieczone ziemniaki z kurkumą
2 porcje
4 ziemniaki
łyżka oliwy
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
czubek łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
Sól do smaku
- Blachę wyłóż papierem do wypieków
- Ustaw temperaturę w piekarniku na 190 stopni.
- Ziemniaki obierz, umyj a następnie starannie osusz.
- Pokrój na małe kawałki (takie, jak na zdjęciu) i wrzuć do głębokiego naczynia.
- Oliwę wymieszaj z podanymi przyprawami (uwaga! na tym etapie nie dodawaj soli bo ziemniaki rozmiękną w trakcie pieczenia!).
- Polej ziemniaki powstałą mieszanką i wymieszaj dłońmi tak, by dobrze ją rozprowadzić.
- Wysyp ziemniaki na blachę tak, by były między nimi odstępy.
- Piecz 25 minut w trybie góra/dół, a następnie około 20 minut z termoobiegiem (temp. 175 stopni).
- Po upieczeniu lekko posól.
Jeśli z powodów zdrowotnych (np. nadciśnienie) unikasz soli – nie musisz jej dodawać. Pieczone ziemniaki z kurkumą dzięki przyprawom są aromatyczne i smaczne nawet bez soli (chociaż oczywiście osoba lubująca się w słonym pewnie się ze mną nie zgodzi 😉 …). Jeśli nie dodajesz soli, warto do mieszanki przyprawowej dorzucić także czosnek i/ lub lubczyk, które dodatkowo wzmocnią smak.