Pieczone ziemniaki z kurkumą

Dzisiaj odczarowujemy ziemniaki! Wiele osób uważa, że są one tuczące/ niezdrowe/ niepożądane w zdrowej diecie (niepotrzebne skreślić). Nic bardziej mylnego. Ziemniaki są źródłem potasu, kwasów fenolowych i pewnych ilości witaminy C a ich „tuczące” właściwości zależą głównie od tego z czym je podamy i ile ich zjemy. Moje ulubione pieczone ziemniaki z kurkumą dzięki dodatkowi przypraw zyskują jeszcze więcej prozdrowotnych zalet. Sama kurkuma jest niesamowitym antyoksydantem, a przecież to nie jedyna przyprawa w zaproponowanej tu mieszance.

pieczone ziemniaki

Ziemniaczki pieką się dość długo, ale przynajmniej nie trzeba ich w międzyczasie doglądać i można zająć się innymi sprawami. Polecam je jako dodatek do obiadu lub element przekąski (np. ze szklanką kefiru czy maślanki). A oto już przepis:

Pieczone ziemniaki z kurkumą

2 porcje

4 ziemniaki

łyżka oliwy

1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

czubek łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1/2 płaskiej łyżeczki suszonego tymianku

Sól do smaku

  1. Blachę wyłóż papierem do wypieków
  2. Ustaw temperaturę w piekarniku na 190 stopni.
  3. Ziemniaki obierz, umyj a następnie starannie osusz.
  4. Pokrój na małe kawałki (takie, jak na zdjęciu) i wrzuć do głębokiego naczynia.
  5. Oliwę wymieszaj z podanymi przyprawami (uwaga! na tym etapie nie dodawaj soli bo ziemniaki rozmiękną w trakcie pieczenia!).
  6. Polej ziemniaki powstałą mieszanką i wymieszaj dłońmi tak, by dobrze ją rozprowadzić.
  7. Wysyp ziemniaki na blachę tak, by były między nimi odstępy.
  8. Piecz 25 minut w trybie góra/dół, a następnie około 20 minut z termoobiegiem (temp. 175 stopni).
  9. Po upieczeniu lekko posól.

Jeśli z powodów zdrowotnych (np. nadciśnienie) unikasz soli – nie musisz jej dodawać. Pieczone ziemniaki z kurkumą dzięki przyprawom są aromatyczne i smaczne nawet bez soli (chociaż oczywiście osoba lubująca się w słonym pewnie się ze mną nie zgodzi 😉 …). Jeśli nie dodajesz soli, warto do mieszanki przyprawowej dorzucić także czosnek i/ lub lubczyk, które dodatkowo wzmocnią smak.