Łatwy chleb żytni
Ostatnio znowu zaczęłam piec częściej chleb. Częściowo dlatego, że unikam chodzenia do sklepu, gdy nie jest to konieczne. Latem pieczenie nie było zbyt fajne, z uwagi na szybko nagrzewające się mieszkanie – teraz odrobina ciepełka nawet się przydaje 🙂 . Kilka dni temu pokazywałam na Instagramie mój nowy łatwy chleb żytni. Jest to chleb z gatunku prostych, chociaż potrzebujących sporo czasu na fermentację i wyrastanie. Jest to oczywiście chleb na zakwasie (bez drożdży). Ważna uwaga: ja w ramach eksperymentu upiekłam go w płaskim naczyniu żaroodpornym, ale zdecydowanie lepiej zrobić to w węższej foremce (jak w przepisie) – lepiej się kroi.
Łatwy chleb żytni
100-120 g zakwasu żytniego
200 g zimnej wody
200 g mąki żytniej razowej
- Wieczorem, w przeddzień pieczenia wymieszaj w dużej szklanej misce wszystkie składniki na gęstą masę (zaczyn).
- Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin.
200 g mąki żytniej jasnej / chlebowej (typ 750)
100 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej chlebowej
222 g ciepłej wody
garść pestek słonecznika
9 g soli
2 niepełne łyżki miodu
Masło i otręby do formy
- Do zaczynu wsyp mąki, słonecznik i sól.
- W ciepłej wodzie rozpuść miód i wlej do miski, do pozostałych składników.
- Wyrób ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych lub hakiem do chleba. Nie wyrabiaj zbyt długo – składniki mają się dobrze połączyć w gęste ciasto.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 3-4 h. Ja zwykle chowam miskę do piekarnika, nagrzewam go do 30 stopni (program rozmrażanie) i po jakimś czasie wyłączam.
- Formę 30×12 cm nasmaruj masłem i wysyp otrębami.
- Przemieszaj wyrośnięte ciasto, przełóż do formy (możesz dodatkowo oprószyć mąką pszenną lub otrębami).
- Odstaw do ponownego wyrastania na 1-1,5 h (powinno podwoić objętość).
- Wstaw chleb do piekarnika ustawionego na 210 stopni.
- Piecz 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 35 minut. Gotowy chleb będzie zrumieniony od wierzchu i „odchodzący” od brzegów.
- Po upieczeniu chleb od razu wyjmij z formy na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Mój łatwy chleb żytni pozostaje świeży przez kilka dni. Dzięki sporemu dodatkowi mąki żytniej razowej jest sycący i treściwy, ale mąka jasna i chlebowa dają mu nieco delikatności. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o pieczeniu chlebów na zakwasie – kliknij tag „domowe pieczywo” w chmurce tagów, lub skorzystaj z wyszukiwarki na stronie.