Chleb żytnio-owsiany na zakwasie

Bardzo lubię chleby pieczone przy użyciu zbożowej namaczanki. Po upieczeniu długo zostają świeże, miękkie i wilgotne. Zbożowa namaczanka to po prostu płatki zbożowe zalane na noc wodą. Można do niej dodać także rozmaite ziarna, które potem będą chrupać w chlebie. Chleb żytnio-owsiany, który dziś wam pokażę zawiera namoczone płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane.

Często piekę tego rodzaju pieczywo i nie tak dawno pokazywałam wam już podobny przepis. Dzisiejszy chleb wzbogacony jest płatkami owsianymi, które dostarczają wyjątkowo wartościowego błonnika (w tym beta glukanów, które korzystnie oddziałują na mikroflorę, zdrowie jelit czy odporność). Bochenek oczywiście powstał na zakwasie – co samo w sobie zwiększa jego potencjał prozdrowotny i dobry wpływ na jelita.

żytnio-owsiany chleb na zakwasie

Chleb żytnio-owsiany na zakwasie

Wieczorem w przeddzień pieczenia:

200 g płatków owsianych

30 g siemienia lnianego

10 g soli

50-60 g pestek słonecznika

280 g zimnej wody

110 g zakwasu żytniego

  1. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w dużej szklanej misce.
  2. Pozostaw na noc na blacie, przykryte ściereczką bawełnianą. Ja zwykle odstawiam namaczankę na 10-12 godzin.

W dniu pieczenia:

100 g mąki żytniej razowej

200 g mąki żytniej jasnej (chlebowej)

175 g mąki pszennej uniwersalnej

Garść płatków owsianych

2 łyżki miodu

300 g ciepłej wody

Masło, płatki owsiane i otręby do formy

  1. Miód rozpuść i rozmieszaj w ciepłej wodzie.
  2. Do miski z namaczanką włóż wszystkie nowe składniki i zacznij miksować mikserem z hakiem lub końcówkami do ciast drożdżowych (małe obroty, 2-4 minuty).
  3. Ciasto na chleb żytnio-owsiany będzie gęste i kleiste – tak ma być. Jeśli jednak odniesiesz wrażenie, że ciasto jest trochę za mokre i za luźne, dodaj jeszcze 2-3 łyżki mąki pszennej. Mąki różnych producentów inaczej chłoną wodę, więc zdarza się, że ciasto za każdym razem wychodzi nieco inne.
  4. Gotowe ciasto wyrównaj i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce (pod ściereczką). Potrwa to 3-4 godziny, czasem dłużej.
  5. Foremkę keksową (30 cm) wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Przełóż ciasto, wyrównaj i oprósz otrębami i płatkami owsianymi.
  6. Odstaw do wyrastania na kolejne 60-90 minut. Powinno wypełnić formę i lekko popękać na wierzchu.
  7. Nagrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw chleb żytnio-owsiany i po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze 35 minut i wyjmij.
  8. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki, pomagając sobie rękawicami i studź go na kratce kuchennej.
  9. Krój dopiero, gdy całkiem wystygnie.

Smacznego!