Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mój nowy przepis na chleb to lżejszy i delikatniejszy bochenek z większym dodatkiem mąki pszennej. Chleb pszenno-żytni (bo o nim mowa) jest wzbogacony o mąkę razową (a zarazem wartościowy, zbożowy błonnik), jednak jest puszysty i nie tak ciężki, jak zazwyczaj chleby z pełnego przemiału. Nie brakuje mu też aromatu i smakowitości. Spokojnie można go jeść przez 3-4 dni, ponieważ zachowuje miękkość i strukturę (z każdym dniem twardnieje tylko skórka).

chleb domowy pszenno żytni

Warunkiem długiej przydatności chleba jest właściwe przechowywanie. Ja zawsze przechowuję moje chleby owinięte w dużą papierową serwetkę i bawełnianą ściereczkę. Nie polecam przechowywania chleba w folii, natomiast prawdopodobnie dobrze sprawdzi się tu drewniany chlebak. A oto przepis:

Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie:

Wieczorem, w przeddzień pieczenia:

200 g mąki pszennej razowej
100 g aktywnego zakwasu żytniego
160 g wody

  1. Wszystkie składniki włóż do sporej szklanej miski i dobrze wymieszaj.
    Uwaga: w zależności od chłonności mąki i gęstości zakwasu – zaczyn może potrzebować więcej wody. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty. Dodaj więcej wody, jeśli będzie sucha i część mąki nie będzie chciała się wmieszać.
  2. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.

Następnego dnia:

100 g mąki żytniej razowej
400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół: chlebowa i uniwersalna)
280 g lekko ciepłej wody (dolej do zimnej wody trochę gorącej z czajnika)
10 g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki soli
Masło i otręby do formy

  1. Odkryj miskę i wsyp do niej mąkę.
  2. Dodaj sól, cukier i lekko przemieszaj.
  3. Następnie wlej wodę i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych ukręć ciasto. Powinno być gęste, takie „na granicy obracania się miksera” – przynajmniej mojego, który niestety nie jest sprzętem o najwyższej mocy 😉 W razie czego – dodaj odrobinę dodatkowej wody.
  4. Miskę ponownie nakryj folią i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Ja zwykle nagrzewam piekarnik do 30 stopni, wyłączam i wstawiam tam ciasto. Ciasto na chleb powinno przynajmniej podwoić objętość.
  5. Keksówkę o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
  6. Przełóż ciasto (będzie się kleić), wygładź i posyp otrębami lub dodatkową mąką.
  7. Foremkę już bez przykrycia wstaw z powrotem do ciepłego piekarnika (lub odstaw w inne ciepłe miejsce).
  8. Po około godzinie (lub szybciej) chleb powinien wypełnić formę i być gotowy do upieczenia.
  9. Wyjmij chleb na blat, przykryj ściereczką. Włącz piekarnik i ustaw grzanie na 220 stopni.
  10. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw chleb. Po dziesięciu minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Od tej chwili piecz jeszcze 25-30 minut.
  11. Po upieczeniu wyjmij z formy i studź na kratce.

Domowe chleby na zakwasie

Mój domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie jest najlepszy w dniu upieczenia, jednak zachowuje świeżość 2-3 dni a jadalny jest nawet dnia piątego. Jeśli wydaje ci się za suchy – gdy zczerstwieje możesz zrobić z niego grzanki. Po wystudzeniu chleba możesz też od razu zamrozić pół bochenka na później.

Dlaczego warto piec na zakwasie? Nie tylko dlatego, że trudniej teraz o drożdże. Zajrzyj tutaj, by poznać odpowiedź. Na moim blogu znajdziesz kilka wpisów o tym, jak zrobić zakwas i o niego dbać, by służył ci przez całe lata.

Smacznego! 🙂