Naleśniki – grzech żywieniowy czy element zdrowej diety?
Naleśniki – kto ich nie lubi? Te apetyczne placki są niezwykle uniwersalne i mają wiele kulinarnych zastosowań. Dla wielu są ulubionym składnikiem śniadań (np. w wersji z białym serem lub owocami). W wersji wytrawnej (np. z farszem mięsno-warzywnym) mogą stać się pysznym i pełnowartościowym obiadem. Dziś pokazuję, jak zrobić niskotłuszczowe naleśniki pełnoziarniste – mniej kaloryczne, bardziej sycące oraz bogatsze w błonnik i składniki mineralne, niż te tradycyjne.
Przepis na naleśniki pełnoziarniste
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej jasnej
2 ¾ szklanki mleka 2%
3 duże jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki siemienia lnianego mielonego (odtłuszczonego)
Szczypta soli
Woda (około szklanki)
+ olej rzepakowy do smażenia
- Z podanych składników zmiksuj ciasto, dodając tyle wody, by powstało dość gęste, ale lejące ciasto naleśnikowe.
- Dużą patelnię z powłoka do smażenia niskotłuszczowego nasmaruj niewielką ilością oleju i dobrze rozgrzej.
- Za pomocą chochli do zupy nalewaj porcje ciasta i ruszając patelnią, rozprowadzaj tak, by powstały okrągłe naleśniki.
- Smaż do ścięcia się ciasta, a potem ostrożnie odwracaj miękką łopatką i smaż jeszcze 30-45 sekund.
- Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.
- Co kilka naleśników możesz posmarować patelnię niewielką ilością dodatkowego tłuszczu. Smażąc, staraj się zużyć jak najmniej oleju.
Naleśniki pełnoziarniste są nieco grubsze i twardsze niż tradycyjne. Nadają się do zwijania w rulon lub składania w trójkąty. Możesz je podać z farszem wytrawnym lub słodkim – np. z domowym musem jabłkowym, duszonymi śliwkami lub z twarożkiem i owocami:
Wymieszaj 1/2 opakowania (około 75 g) chudego twarożku kanapkowego z czubatą łyżeczką dobrego, prawdziwego miodu. Rozsmaruj masę na dwóch ciepłych naleśnikach i posyp świeżymi malinami (możesz też użyć borówek, pokrojonych truskawek, jagód, porzeczek czy jeżyn). Złóż naleśniki w połówki lub trójkąty i od razu podawaj.
Smacznego!