Makaron z cukinii – niecodzienne i niskokaloryczne danie
Wszyscy wiedzą, że cukinię można faszerować, grillować, czy przerobić na leczo. Ale czy robiliście z niej kiedyś… makaron? 🙂 Makaron z cukinii to wspaniała opcja dietetycznej kuchni. Nie dość, że ładnie wygląda i dobrze smakuje, to jeszcze dostarcza niewiele kilokalorii (około 15 kcal w 100 g!).
Jak zrobić makaron z cukinii?
Żeby przerobić cukinię na makaron potrzebujesz obieraczki „julienne” (widocznej na zdjęciu poniżej), ewentualnie zwykłej obieraczki lub giętkiego ostrego nożyka. Z warzywa odetnij najpierw końcówki. Następnie posuwistymi ruchami potnij ją na paseczki lub wstążki (zależnie od narzędzia, którym dysponujesz). Jeśli masz małą młodą cukinię – nie musisz jej obierać. Twarde warzywo lepiej wcześniej obrać.
Przed podaniem, cukiniowy makaron musisz jeszcze ugotować lub zblanszować:
- Wrzuć go do gotującej się wody na 1-3 minuty (zależnie od grubości paseczków) a następnie odcedź.
- Włóż do sitka i zanurz w misce z wrzątkiem na 2-3 minuty.
Z czym podać warzywny makaron?
Możliwości jest wiele. Możesz go podać na przykład:
- z sosem pomidorowym lub pieczarkowym (jak zwykły makaron)
- jako bazę sałatki – np. z feta i warzywami
- w białym sosie z twarożku lub śmietany, z dodatkiem warzywnym lub owocowym
- jako dodatek do zupy
Przepis na makaron z cukinii z kozim twarożkiem i malinami
To prosty przepis na lunch, danie imprezowe lub elegancką kolację. Wystarczy kilka składników i 10 minut, by go przyrządzić:
- Zrób makaron z niedużej cukinii i gotuj go 1-2 minuty we wrzątku.
- Po odcedzeniu przełóż go do garnka w którym się gotował, dodaj kilka łyżek koziego twarożku i podgrzewaj, aż ser się rozpuści i stworzy sos.
- Dopraw pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie odrobiną soli.
- Przełóż makaron w sosie do miseczek i każdą porcję udekoruj solidną garścią malin.
Smacznego!