Kokosanki (bez mąki pszennej)
Ci z was, którzy śledzą moją stronę na Facebooku, widzieli już, że w tym tygodniu (w ramach testowania nowych przepisów) piekłam ciastka. Intensywnie pracuję teraz nad aż dwiema książkami i kilkoma projektami pobocznymi, więc grafik mam bardzo napięty. Mimo to, postanowiłam podzielić się z wami przepisem na te kokosanki bez mąki pszennej 🙂
Ponieważ w najbliższym odcinku cyklu Zjedz Nowe, zamierzam opowiedzieć wam o mące kokosowej – szukałam więc łatwego przepisu, w którym mogłabym ją wykorzystać. Po szybkim przeglądzie sieci, zainspirowałam się jednym z przepisów od Di Bloguje, ale finalnie (jak to zwykle u mnie bywa) powstało trochę coś innego 🙂
Moje kokosanki bez mąki pszennej nadają się dla osób, które cierpią na alergię na pszenicę. Zawierają naturalnie bezglutenowe składniki, więc są również odpowiednim deserem dla osób z nietolerancją glutenu (ale uwaga: mąka kokosowa może być zanieczyszczona glutenem, trzeba czytać etykiety!). Nie zawierają spulchniaczy, a mleko krowie w razie potrzeby można zastąpić dowolnym napojem roślinnym (np. jaglanym, migdałowym, kokosowym).
Zaletą tych kokosowych ciasteczek jest łatwość i szybkość przygotowania. Ciasto jest niezwykle plastyczne i łatwe w obsłudze. Ze zrobieniem tych ciasteczek poradzi sobie naprawdę każdy 🙂 No to do dzieła:
Kokosanki bez mąki pszennej z migdałami
Składniki na około 15 sztuk:
40 g mąki kokosowej
22 g oleju kokosowego
25 g cukru (lub 27-28 g ksylitolu)
3 łyżki mleka (można zastąpić „mlekiem” roślinnym)
3 łyżki płatków migdałowych*
Spore jajko
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Olej włóż do miseczki i wstaw ją do drugiej miseczki z wrzątkiem. Mieszaj łyżką, aż się rozpuści.
- Płatki migdałowe drobno posiekaj.
- Jajko rozmieszaj widelcem z olejem, cukrem i mlekiem.
- Dodaj mąkę kokosową oraz proszek migdałowy.
- Dobrze wymieszaj łyżką. Powinna powstać dość gęsta, mączysta masa. Jeśli będzie za rzadka (bo np. jajko było naprawdę duże) – dodaj jeszcze odrobinę mąki kokosowej.
- Na płaską blachę wyłóż kawałek papieru do wypieków.
- Z ciasta formuj dłońmi kuleczki i układaj na blasze w równych odstępach.
- Następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszcz za pomocą widelca (przy okazji powstanie wzorek).
- Piecz 17-18 minut (pod koniec obserwuj, czy się nadmiernie nie przypiekają).
*Zamiast płatków migdałowych możesz użyć startych lub zblendowanych migdałów.
Uwaga: moje kokosanki bez mąki pszennej po upieczeniu są kruche i dość twarde. Jeśli chcesz by takie pozostały – po ostudzeniu przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli wolisz by zmiękły – pozostaw je na noc na talerzu lub zamknij w pojemniku z wilgotniejszymi ciastkami.