Kokosanki (bez mąki pszennej)

Ci z was, którzy śledzą moją stronę na Facebooku, widzieli już, że w tym tygodniu (w ramach testowania nowych przepisów) piekłam ciastka. Intensywnie pracuję teraz nad aż dwiema książkami i kilkoma projektami pobocznymi, więc grafik mam bardzo napięty. Mimo to, postanowiłam podzielić się z wami przepisem na te kokosanki bez mąki pszennej 🙂

Ponieważ w najbliższym odcinku cyklu Zjedz Nowe, zamierzam opowiedzieć wam o mące kokosowej – szukałam więc łatwego przepisu, w którym mogłabym ją wykorzystać. Po szybkim przeglądzie sieci, zainspirowałam się jednym z przepisów od Di Bloguje, ale finalnie (jak to zwykle u mnie bywa) powstało trochę coś innego 🙂

kokosanki z mąki kokosowej

Moje kokosanki bez mąki pszennej nadają się dla osób, które cierpią na alergię na pszenicę. Zawierają naturalnie bezglutenowe składniki, więc są również odpowiednim deserem dla osób z nietolerancją glutenu (ale uwaga: mąka kokosowa może być zanieczyszczona glutenem, trzeba czytać etykiety!). Nie zawierają spulchniaczy, a mleko krowie w razie potrzeby można zastąpić dowolnym napojem roślinnym (np. jaglanym, migdałowym, kokosowym).

Zaletą tych kokosowych ciasteczek jest łatwość i szybkość przygotowania. Ciasto jest niezwykle plastyczne i łatwe w obsłudze. Ze zrobieniem tych ciasteczek poradzi sobie naprawdę każdy 🙂 No to do dzieła:

 

Kokosanki bez mąki pszennej z migdałami

 

Składniki na około 15 sztuk:

 

40 g mąki kokosowej

22 g oleju kokosowego

25 g cukru (lub 27-28 g ksylitolu)

3 łyżki mleka (można zastąpić „mlekiem” roślinnym)

3 łyżki płatków migdałowych*

Spore jajko

 

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Olej włóż do miseczki i wstaw ją do drugiej miseczki z wrzątkiem. Mieszaj łyżką, aż się rozpuści.
  3. Płatki migdałowe drobno posiekaj.
  4. Jajko rozmieszaj widelcem z olejem, cukrem i mlekiem.
  5. Dodaj mąkę kokosową oraz proszek migdałowy.
  6. Dobrze wymieszaj łyżką. Powinna powstać dość gęsta, mączysta masa. Jeśli będzie za rzadka (bo np. jajko było naprawdę duże) – dodaj jeszcze odrobinę mąki kokosowej.
  7. Na płaską blachę wyłóż kawałek papieru do wypieków.
  8. Z ciasta formuj dłońmi kuleczki i układaj na blasze w równych odstępach.
  9. Następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszcz za pomocą widelca (przy okazji powstanie wzorek).
  10. Piecz 17-18 minut (pod koniec obserwuj, czy się nadmiernie nie przypiekają).

 

*Zamiast płatków migdałowych możesz użyć startych lub zblendowanych migdałów.

Uwaga: moje kokosanki bez mąki pszennej po upieczeniu są kruche i dość twarde. Jeśli chcesz by takie pozostały – po ostudzeniu przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli wolisz by zmiękły – pozostaw je na noc na talerzu lub zamknij w pojemniku z wilgotniejszymi ciastkami.