Jak wykorzystać mąkę kokosową w kuchni?
Niedawno pokazywałam wam bezglutenowe kokosanki, a teraz nadszedł czas na artykuł o fajnym produkcie, jakim jest mąka kokosowa. Ja wiem, że teraz mąkę można kupić prawie ze wszystkiego – z konopii, kasztanów jadalnych czy z ciecierzycy. Dlaczego moją uwagę zwróciła akurat mąka z kokosa?
Mąka kokosowa – produkt bezglutenowy
Ponieważ często gotuję lub piekę dla osób z nietolerancją glutenu (a także wymyślam przepisy dla pacjentów czy czytelników), chętnie szukam zamienników tradycyjnej mąki pszennej czy żytniej. Eksperymentowałam z różnymi rodzajami mąk, a próba z kokosową wypadła bardzo udanie. Mąka ta naturalnie nie zawiera glutenu, chociaż trzeba uważać na potencjalne zanieczyszczenia glutenem (jak w przypadku w sumie każdego produktu!) i przestudiować etykietę przed kupnem.
Mąka kokosowa niestety nie należy do tanich produktów. Za opakowanie 500 g zapłaciłam w markecie około 10 zł. Tu z pomocą przychodzi jednak Internet, gdzie podobne opakowanie kupimy już za 5,5-7 zł.
Dobry wybór do „fit” wypieków
Mąka z kokosa jest słodkawa w smaku i pozwala na mniejszy dodatek cukru do ciasteczek czy muffinek. Jej zaletą jest też wyrazisty kokosowy aromat – dla osób, które lubią „te klimaty” – bomba! Ponieważ jest bardzo chłonna – dodajemy jej mniej, niż zwykłej mąki (a więc mniej kilokalorii!) Dodatkową zaletą jest spora zawartość białka i błonnika (mąka ta jest bardzo sycąca).
Nie znalazłam wiarygodnej informacji o jej indeksie glikemicznym, ale zaryzykuję twierdzenie, że jest niski, a w najgorszym wypadku średni. Wnoszę to z tego, że jest bogata w białko, błonnik i zawiera też spory udział tłuszczu. Ponadto znalazłam indeksy glikemiczne dla wypieków na mące kokosowej – wszystkie były niskie.
Właściwości mąki kokosowej
Jest to produkt, który zwraca uwagę bardzo dużą zawartością błonnika. Zwyczajowo mówimy, że produkt jest bardzo dobrym źródłem błonnika, jeśli zawiera go 6 g na 100 g. Tu jest aż 39 g błonnika! Oczywiście nikt nie będzie jadł na raz 100 g mąki, jednak widać, że już niewielki dodatek wnosi konkretną porcję błonnika do diety.
Dużo jest także białka. Więcej, niż w mące pszennej w której znajdziemy zazwyczaj 12-14 g na 100 g. Jeśli mowa o wartości odżywczej, martwi tylko zawartość tłuszczu, który prawie w całości stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które powinniśmy w diecie raczej ograniczać.
Wartość odżywcza mąki kokosowej | w 100 g |
energia | 333 kcal |
białko | 19 g |
tłuszcz | 8,52 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 8 g |
węglowodany | 26 g |
w tym cukry | 8 g |
Błonnik | 39 g |
Jak wykorzystać mąkę z kokosa w kuchni?
Producent mąki, którą kupiłam, przekonuje, że jest ona idealna do wypieków, pierogów, naleśników i zagęszczania zup. Ja na razie wykorzystywałam ją wyłącznie do pieczenia ciastek. Jestem prawie pewna, że przy pierogach i naleśnikach wymagany byłby dodatek innego rodzaju mąki – względnie siemienia lnianego czy innych „sklejaczy” ponieważ mąka kokosowa jest bardzo sypka i pierogi/ naleśniki mogą się kruszyć lub rwać.
Chętnie wykorzystam opcję zagęszczania zup (i sosów) mąką z kokosa. Jest niesamowicie chłonna i już niewielki dodatek mocno zagęszcza płyn/ ciasto. Widzę ją również jako składnik omletów, placuszków i pancakes.
Mąkę kokosową trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, ponieważ łatwo chłonie wilgoć nawet z powietrza!
Używając tego typu mąki należy pamiętać, że wymaga ona sporo płynu. Jeśli zastępujemy nią mąkę pszenną, powinniśmy dodać ok. 60% mniej. Osobom początkującym w kuchni polecam na początek wykorzystywać ją jako dodatek, lub korzystać ze sprawdzonych przepisów. Niedługo więcej pomysłów na mąkę kokosową znajdziecie także na moim blogu!