Jak zrobić kawę w aeropressie?

Aeropress to proste urządzenie do parzenia kawy w domu. Pisałam już o nim niedawno w obszernym artykule. Przedstawiłam tam najważniejsze zasady parzenia kawy oraz moje osobiste doświadczenia i spostrzeżenia. Dziś mam dla was kilka przepisów. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić kawę w aeropressie (krok po kroku), ten artykuł jest dla ciebie.

kawa z aeropressu

Przepisy na kawę z aeropressu

Bardzo dużo receptur można znaleźć w Internecie, na forach i na stronach profesjonalnych baristów. Jeśli chodzi o aeropress – możliwości są niemalże nieograniczone. Modyfikować można czas parzenia, sposób, parametry, temperaturę wody, stopień zmielenia kawy oraz oczywiście ziarna.

Podstawy:

  • Najpopularniejsza proporcja kawy do wody (w przypadku parzenia w aeropressie) to 6-10 g kawy na 100 ml wody.
  • Temperatura wody 80-90 stopni (zagotuj wodę w czajniku, uchyl wieczko i poczekaj kilka minut).
  • Czas parzenia to najczęściej 1,5-2,5 minuty + dociskanie.
  • Do aeropressu wsypujemy kawę zmieloną średnio (nie za drobno, nie za grubo). Fachowo nazywa się to medium fine. Gdy już nauczysz się robić kawę w wersji basic, możesz eksperymentować ze stopniem zmielenia 🙂

Jeśli pijesz czarną kawę, być może zainteresuje cię ten prosty, bazowy przepis:

Jak zrobić czarną kawę w aeropressie?

Przepis na dwie małe filiżanki lub jedną szklankę:

 

14 g świeżo zmielonej kawy

240 ml wody

Metoda inwert – odwrócona (patrz tutaj)

  1. Ustaw aeropress w pozycji odwróconej.
  2. Przepłucz go gorącą wodą.
  3. Wsyp kawę, zalej niewielką ilością wody i przemieszaj, tak by cała kawa zmieszała się z wodą.
  4. Po upływie 30 sekund wlej ostrożnie resztę wody i odczekaj jeszcze minutę i dwadzieścia sekund.
  5. Przed upływem tego czasu włóż filtr do sitka, przelej je gorącą wodą i zamocuj na aeropressie.
  6. Odwróć urządzenie i powoli (przez około 30 sekund) dociskaj tłok, aż usłyszysz syczenie.
  7. Twoja kawa jest gotowa.

Jak zrobić kawę w aeropressie – latte

W zasadzie mogłabym poprzestać na tym przepisie powyżej, ale… ta kawa jest dla mnie za mocna! Nie jest nowością, że kawa z aeropressowego parzenia jest mocniejsza (niż np. taka z ekspresu), ale dla mnie kofeiny na raz jest o wiele za dużo. Do tego nie przepadam za rozwodnioną kawą i lubię ją pić z dużym dodatkiem mleka. W aeropressie nie przyrządzimy idealnego espresso, które byłoby bazą do latte czy cappuccino, ale udało mi się metodą prób i błędów zrobić coś, co smakuje naprawdę dobrze. Myślę, że to może pomóc osobom bardziej wrażliwym na kofeinę, które uprzedziły się początkowo do kawy z aeropressu. No dobra, to jak zrobić kawę w aeropressie, która będzie słabsza, ale nadal smaczna i treściwa?

Przepis na latte z aeropressu:

2 porcje

9-10 g świeżo zmielonej kawy

100-110 ml wody

360-380 ml mleka

Metoda inwert – odwrócona

  1. Ustaw aeropress w pozycji odwróconej, tak by tłok był ustawiony tuż pod kółeczkiem z dwójką.
  2. Przepłucz go gorącą wodą.
  3. Wsyp kawę, zalej 50 ml wody i w razie potrzeby lekko przemieszaj, tak by cała kawa zmieszała się z wodą.
  4. Po 30 sekundach dolej ostrożnie resztę wody i odczekaj jeszcze minutę i piętnaście sekund.
  5. Włóż filtr do sitka, przelej je gorącą wodą i zamocuj na aeropressie.
  6. Odwróć urządzenie i (przez około 20 sekund) dociskaj powoli tłok, aż usłyszysz syczenie.
  7. Podziel napar na dwie filiżanki/ szklanki i uzupełnij gorącym, spienionym mlekiem.

Smacznego!


PS: kawę przyrządzoną w ten sposób możesz też wykorzystać do koktajli, szejków, deserów i innych potraw (na przykład tych zawartych w mojej książce Dieta SIRT na cztery pory roku.