Jak zrobić kawę w aeropressie?
Aeropress to proste urządzenie do parzenia kawy w domu. Pisałam już o nim niedawno w obszernym artykule. Przedstawiłam tam najważniejsze zasady parzenia kawy oraz moje osobiste doświadczenia i spostrzeżenia. Dziś mam dla was kilka przepisów. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić kawę w aeropressie (krok po kroku), ten artykuł jest dla ciebie.
Przepisy na kawę z aeropressu
Bardzo dużo receptur można znaleźć w Internecie, na forach i na stronach profesjonalnych baristów. Jeśli chodzi o aeropress – możliwości są niemalże nieograniczone. Modyfikować można czas parzenia, sposób, parametry, temperaturę wody, stopień zmielenia kawy oraz oczywiście ziarna.
Podstawy:
- Najpopularniejsza proporcja kawy do wody (w przypadku parzenia w aeropressie) to 6-10 g kawy na 100 ml wody.
- Temperatura wody 80-90 stopni (zagotuj wodę w czajniku, uchyl wieczko i poczekaj kilka minut).
- Czas parzenia to najczęściej 1,5-2,5 minuty + dociskanie.
- Do aeropressu wsypujemy kawę zmieloną średnio (nie za drobno, nie za grubo). Fachowo nazywa się to medium fine. Gdy już nauczysz się robić kawę w wersji basic, możesz eksperymentować ze stopniem zmielenia 🙂
Jeśli pijesz czarną kawę, być może zainteresuje cię ten prosty, bazowy przepis:
Jak zrobić czarną kawę w aeropressie?
Przepis na dwie małe filiżanki lub jedną szklankę:
14 g świeżo zmielonej kawy
240 ml wody
Metoda inwert – odwrócona (patrz tutaj)
- Ustaw aeropress w pozycji odwróconej.
- Przepłucz go gorącą wodą.
- Wsyp kawę, zalej niewielką ilością wody i przemieszaj, tak by cała kawa zmieszała się z wodą.
- Po upływie 30 sekund wlej ostrożnie resztę wody i odczekaj jeszcze minutę i dwadzieścia sekund.
- Przed upływem tego czasu włóż filtr do sitka, przelej je gorącą wodą i zamocuj na aeropressie.
- Odwróć urządzenie i powoli (przez około 30 sekund) dociskaj tłok, aż usłyszysz syczenie.
- Twoja kawa jest gotowa.
Jak zrobić kawę w aeropressie – latte
W zasadzie mogłabym poprzestać na tym przepisie powyżej, ale… ta kawa jest dla mnie za mocna! Nie jest nowością, że kawa z aeropressowego parzenia jest mocniejsza (niż np. taka z ekspresu), ale dla mnie kofeiny na raz jest o wiele za dużo. Do tego nie przepadam za rozwodnioną kawą i lubię ją pić z dużym dodatkiem mleka. W aeropressie nie przyrządzimy idealnego espresso, które byłoby bazą do latte czy cappuccino, ale udało mi się metodą prób i błędów zrobić coś, co smakuje naprawdę dobrze. Myślę, że to może pomóc osobom bardziej wrażliwym na kofeinę, które uprzedziły się początkowo do kawy z aeropressu. No dobra, to jak zrobić kawę w aeropressie, która będzie słabsza, ale nadal smaczna i treściwa?
Przepis na latte z aeropressu:
2 porcje
9-10 g świeżo zmielonej kawy
100-110 ml wody
360-380 ml mleka
Metoda inwert – odwrócona
- Ustaw aeropress w pozycji odwróconej, tak by tłok był ustawiony tuż pod kółeczkiem z dwójką.
- Przepłucz go gorącą wodą.
- Wsyp kawę, zalej 50 ml wody i w razie potrzeby lekko przemieszaj, tak by cała kawa zmieszała się z wodą.
- Po 30 sekundach dolej ostrożnie resztę wody i odczekaj jeszcze minutę i piętnaście sekund.
- Włóż filtr do sitka, przelej je gorącą wodą i zamocuj na aeropressie.
- Odwróć urządzenie i (przez około 20 sekund) dociskaj powoli tłok, aż usłyszysz syczenie.
- Podziel napar na dwie filiżanki/ szklanki i uzupełnij gorącym, spienionym mlekiem.
Smacznego!
PS: kawę przyrządzoną w ten sposób możesz też wykorzystać do koktajli, szejków, deserów i innych potraw (na przykład tych zawartych w mojej książce Dieta SIRT na cztery pory roku.