Ciasteczka owsiane z pastą tahini
W tygodniu pokazywałam wam na FB, jak masowo produkowałam u siebie w kuchni różne ciastka z pastą tahini. Pomysł na ciasteczka zrodził się już wtedy, gdy pisałam dla was artykuł właściwościach i wartości odżywczej pasty tahini.
Jeden z przepisów (ciastka z ciecierzycy) był testowany na potrzeby nowej książki o warzywach, a drugi (wegański) – do jeszcze innej książki, o której opowiem wam w przyszłości 🙂
Trzeci przepis (z płatkami owsianymi) zaplanowałam z myślą o blogu. Jest niezwykle łatwy i szybki, a ciastka wychodzą aromatyczne i pyszne.
No to do dzieła:
Owsiane ciastka z pastą tahini
5 łyżek pasty tahini
1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
Łyżeczka cynamonu
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W czasie, gdy będzie się nagrzewał, wybij jajka do miseczki i rozkłóć je widelcem.
- Dodaj pastę tahini i starannie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu zmieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Dodaj je do mokrych i połącz, energicznie mieszając.
- Blachę wyłóż papierem do wypieków.
- Wykładaj masę łyżką (pomagając sobie drugą), tak by powstały ciastka o średnicy około 5 cm. Nie powinny być zbyt grube.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 22-25 minut. Wyjmij, jeśli zaczną się przypiekać. Z moimi niestety trochę się zagapiłam, co widać na zdjęciu 🙂
- Za pomocą silikonowej łopatki zdejmij ciastka z blachy i pozostaw do ostudzenia na talerzu.
Owsiane ciastka z pastą tahini pozostają świeże przez kilka dni. Najlepiej trzymać je w zamkniętym szklanym pojemniku, aby nie wyschły. Ciasteczka dostarczają błonnika wartościowego dla jelit oraz składników mineralnych. Dzięki błonnikowi i białku są bardzo sycące, więc pokusa by zjeść ich za dużo jest mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych słodyczy 🙂
Jeśli chcesz przygotować ciasteczka bez pszenicy – zamiast mąki pszennej użyj maki owsianej lub ryżowej pełnoziarnistej.
Smacznego!