Ciasteczka owsiane z pastą tahini

W tygodniu pokazywałam wam na FB, jak masowo produkowałam u siebie w kuchni różne ciastka z pastą tahini. Pomysł na ciasteczka zrodził się już wtedy, gdy pisałam dla was artykuł właściwościach i wartości odżywczej pasty tahini.

Jeden z przepisów (ciastka z ciecierzycy) był testowany na potrzeby nowej książki o warzywach, a drugi (wegański) – do jeszcze innej książki, o której opowiem wam w przyszłości 🙂

Trzeci przepis (z płatkami owsianymi) zaplanowałam z myślą o blogu. Jest niezwykle łatwy i szybki, a ciastka wychodzą aromatyczne i pyszne.

ciastka owsiane z pastą tahini i cynamomen

No to do dzieła:

Owsiane ciastka z pastą tahini

5 łyżek pasty tahini

1/3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki płatków owsianych górskich

2 jajka

1/3 szklanki ksylitolu lub cukru

Łyżeczka cynamonu

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, wybij jajka do miseczki i rozkłóć je widelcem.
  3. Dodaj pastę tahini i starannie wymieszaj.
  4. W osobnym naczyniu zmieszaj wszystkie sypkie składniki.
  5. Dodaj je do mokrych i połącz, energicznie mieszając.
  6. Blachę wyłóż papierem do wypieków.
  7. Wykładaj masę łyżką (pomagając sobie drugą), tak by powstały ciastka o średnicy około 5 cm. Nie powinny być zbyt grube.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 22-25 minut. Wyjmij, jeśli zaczną się przypiekać. Z moimi niestety trochę się zagapiłam, co widać na zdjęciu 🙂
  9. Za pomocą silikonowej łopatki zdejmij ciastka z blachy i pozostaw do ostudzenia na talerzu.

Owsiane ciastka z pastą tahini pozostają świeże przez kilka dni. Najlepiej trzymać je w zamkniętym szklanym pojemniku, aby nie wyschły. Ciasteczka dostarczają błonnika wartościowego dla jelit oraz składników mineralnych. Dzięki błonnikowi i białku są bardzo sycące, więc pokusa by zjeść ich za dużo jest mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych słodyczy 🙂

Jeśli chcesz przygotować ciasteczka bez pszenicy – zamiast mąki pszennej użyj maki owsianej lub ryżowej pełnoziarnistej.

Smacznego!