Bezglutenowe kopytka z natką pietruszki

Osoby, które muszą stosować dietę bezglutenową, często stają pod ścianą w obliczu ochoty na tradycyjne dania. Polska kuchnia obfituje w mączne dania takie jak kluski, placki czy pierogi, które większość z nas lubi i często gości w swojej kuchni. Dla takich osób przedstawiam dziś bezglutenowe kopytka.

łatwe bezglutenowe kopytka z zieloną pietruszką

Kluseczki wzbogacone o natkę pietruszki są delikatne i pozbawione typowych wad niektórych bezglutenowych dań mącznych (nadmierna kruchość czy „gumowość”). Są smaczne, dobrze się przechowują i można podawać je na wiele sposobów, np. z ciepłymi sosami mięsnymi warzywnymi czy rybnymi. Kluski z aromatyczną pietruszką można także wrzucić do zupy.

Bezglutenowe kopytka z natką pietruszki

500g ugotowanych, obranych ziemniaków

2 pełne łyżki ziemniaczanej bezglutenowej

2 garście natki pietruszki

4 szczypty soli

mąka ryżowa bezglutenowa

jajko

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Następnie przełóż na stolnicę lub dużą deskę do krojenia.
  2. Oprósz mąką ziemniaczaną i szczyptą soli.
  3. Na środek wybij umyte jajko, podsyp niewielką ilością mąki ryżowej i zagniataj ręcznie, aż wyrobisz elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki (jej ostateczna ilość zależy od wilgotności ziemniaków i wielkości jajka).
  4. W trakcie zagniatania dodawaj stopniowo posiekaną natkę pietruszki.
  5. Z ciasta uformuj wałki o średnicy około 3 cm.
  6. Po lekkim spłaszczeniu dłonią potnij je w poprzek ostrym nożem, tak by powstały kluseczki.
  7. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę z pozostałą solą.
  8. Wrzucaj kopytka partiami na wrzątek i gotuj, aż wypłyną + jeszcze 1-2 minuty.
  9. Podawaj z ulubionym sosem.

Bezglutenowe kopytka można wzbogacić innymi ziołami – np. bazylią, tymiankiem czy rozmarynem, dzięki czemu potrawa całkiem zmieni aromat i charakter. Do klusek można także dodać posiekaną rukolę lub szpinak.