Bezglutenowe kopytka z natką pietruszki
Osoby, które muszą stosować dietę bezglutenową, często stają pod ścianą w obliczu ochoty na tradycyjne dania. Polska kuchnia obfituje w mączne dania takie jak kluski, placki czy pierogi, które większość z nas lubi i często gości w swojej kuchni. Dla takich osób przedstawiam dziś bezglutenowe kopytka.
Kluseczki wzbogacone o natkę pietruszki są delikatne i pozbawione typowych wad niektórych bezglutenowych dań mącznych (nadmierna kruchość czy „gumowość”). Są smaczne, dobrze się przechowują i można podawać je na wiele sposobów, np. z ciepłymi sosami mięsnymi warzywnymi czy rybnymi. Kluski z aromatyczną pietruszką można także wrzucić do zupy.
Bezglutenowe kopytka z natką pietruszki
500g ugotowanych, obranych ziemniaków
2 pełne łyżki ziemniaczanej bezglutenowej
2 garście natki pietruszki
4 szczypty soli
mąka ryżowa bezglutenowa
jajko
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Następnie przełóż na stolnicę lub dużą deskę do krojenia.
- Oprósz mąką ziemniaczaną i szczyptą soli.
- Na środek wybij umyte jajko, podsyp niewielką ilością mąki ryżowej i zagniataj ręcznie, aż wyrobisz elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki (jej ostateczna ilość zależy od wilgotności ziemniaków i wielkości jajka).
- W trakcie zagniatania dodawaj stopniowo posiekaną natkę pietruszki.
- Z ciasta uformuj wałki o średnicy około 3 cm.
- Po lekkim spłaszczeniu dłonią potnij je w poprzek ostrym nożem, tak by powstały kluseczki.
- W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę z pozostałą solą.
- Wrzucaj kopytka partiami na wrzątek i gotuj, aż wypłyną + jeszcze 1-2 minuty.
- Podawaj z ulubionym sosem.
Bezglutenowe kopytka można wzbogacić innymi ziołami – np. bazylią, tymiankiem czy rozmarynem, dzięki czemu potrawa całkiem zmieni aromat i charakter. Do klusek można także dodać posiekaną rukolę lub szpinak.