Bezglutenowe kluski leniwe z owocami
Osoby na diecie bez glutenu często tęsknią za tradycyjnymi specjałami kuchni polskiej. Jednym z takich specjałów są kluski leniwe. Popularne kluski są bardzo lubiane, a każda rodzina ma swój własny, ulubiony sposób ich podawania (na słodko, słono, z owocami, zasmażką, śmietaną czy cukrem). U mnie dzisiaj bezglutenowe leniwe, ze słodkim jogurtem i borówkami. Danie łatwe, dość szybkie i apetyczne. Idealne, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i domowego.
Przepis na bezglutenowe leniwe z jogurtem i borówkami
400 g półtłustego twarogu
Jajko
Kilka łyżek stołowych mąki bezglutenowej*
Sól
Dodatki:
Kilka łyżek jogurtu
2 łyżeczki dobrej jakości miodu
borówki
* użyłam mąki uniwersalnej Schär Mehl Farine, ale możesz wykorzystać inną mąkę bezglutenową (np. jaglaną) lub mieszankę. Dokładna ilość mąki zależy od jej rodzaju, a także od wilgotności sera i wielkości jajka. Czy dajemy „na oko” 🙂
- Twaróg dobrze rozgnieć widelcem.
- Wbij jajko, dodaj odrobinę soli i cały czas rozgniatając widelcem, dodawaj stopniowo mąkę (dodaj jej tyle, by powstała zwarta masa, z której da się uformować kulę).
- Ulep z masy kulkę, którą następnie przekształć w podłużny wałek.
- Deskę do krojenia oprósz mąką, kilka razy przeturlaj po niej wałek, potem spłaszcz i potnij na małe kluseczki (wcześniej przygotuj sobie szklankę z zimną wodą do maczania noża. Dzięki temu kluski będą się lepiej kroić).
- W szerokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól.
- Wrzuć kluski i gotuj do wypłynięcia, a potem jeszcze 1-2 minuty.
- Wyjmuj leniwe na talerz łyżką cedzakową.
- W czasie gotowania rozmieszaj jogurt z płynnym miodem.
- Ugotowane bezglutenowe leniwe polej jogurtem i udekoruj borówkami.
Oczywiście, zamiast borówek możesz wykorzystać truskawki, maliny albo duszone śliwki.
Smacznego!
Nie moja branża ale blog śmiga jak rakieta 🚀