Bezglutenowe kluski leniwe z owocami

Osoby na diecie bez glutenu często tęsknią za tradycyjnymi specjałami kuchni polskiej. Jednym z takich specjałów są kluski leniwe. Popularne kluski są bardzo lubiane, a każda rodzina ma swój własny, ulubiony sposób ich podawania (na słodko, słono, z owocami, zasmażką, śmietaną czy cukrem). U mnie dzisiaj bezglutenowe leniwe, ze słodkim jogurtem i borówkami. Danie łatwe, dość szybkie i apetyczne. Idealne, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i domowego.

bezglutenowe leniwe z jogurtem i borówkami

Przepis na bezglutenowe leniwe z jogurtem i borówkami

400 g półtłustego twarogu

Jajko

Kilka łyżek stołowych mąki bezglutenowej*

Sól

Dodatki:

Kilka łyżek jogurtu

2 łyżeczki dobrej jakości miodu

borówki

* użyłam mąki uniwersalnej Schär Mehl Farine, ale możesz wykorzystać inną mąkę bezglutenową (np. jaglaną) lub mieszankę. Dokładna ilość mąki zależy od jej rodzaju, a także od wilgotności sera i wielkości jajka. Czy dajemy „na oko” 🙂

  1. Twaróg dobrze rozgnieć widelcem.
  2. Wbij jajko, dodaj odrobinę soli i cały czas rozgniatając widelcem, dodawaj stopniowo mąkę (dodaj jej tyle, by powstała zwarta masa, z której da się uformować kulę).
  3. Ulep z masy kulkę, którą następnie przekształć w podłużny wałek.
  4. Deskę do krojenia oprósz mąką, kilka razy przeturlaj po niej wałek, potem spłaszcz i potnij na małe kluseczki (wcześniej przygotuj sobie szklankę z zimną wodą do maczania noża. Dzięki temu kluski będą się lepiej kroić).
  5. W szerokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól.
  6. Wrzuć kluski i gotuj do wypłynięcia, a potem jeszcze 1-2 minuty.
  7. Wyjmuj leniwe na talerz łyżką cedzakową.
  8. W czasie gotowania rozmieszaj jogurt z płynnym miodem.
  9. Ugotowane bezglutenowe leniwe polej jogurtem i udekoruj borówkami.

Oczywiście, zamiast borówek możesz wykorzystać truskawki, maliny albo duszone śliwki.

Smacznego!