Bezglutenowa tarta z jabłkami

Jeśli nie macie jeszcze skompletowanego menu na święta, to polecam moje nowe odkrycie. Testując możliwości mąki kokosowej, udało mi się upiec smaczne, łatwe (i dość efektowne) ciasto. Przed wami – bezglutenowa tarta z jabłkami. Krucha, sycąca, aromatyczna (pachnie jabłkami, cynamonem i nutą kokosa). Nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, celiakią, alergią na pszenicę i inne popularne zboża (a smakuje wszystkim).

Cały czas jestem zachwycona właściwościami mąki kokosowej – jej niezwykła chłonność, wysoka zawartość błonnika, biała i duża moc sycenia. Tego ciasta wystarczy zjeść kawałek i wystarczy. Nie ma potrzeby wyjadania całej blaszki :). Jedyną wadą tej mąki jest jej sypkość (ciasta łatwo się kruszą). Żeby uniknąć rozpadającej się tarty – dodałam sporą ilość siemienia lnianego i aż 3 jajka. Ciasto wyszło delikatne, ale nie rozpadało się. Łatwo było je pokroić i w ładnym kawałku przełożyć na talerz.

tarta z jabłkami bez glutenu

Oczywiście ponieważ jest to tarta (a tarta zawiera zwykle masło i/ lub śmietanę) jest to wypiek kaloryczny i dostarczający większych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, niż generalnie się poleca w zdrowym żywieniu. Istnieją osoby, które z przyczyn zdrowotnych powinny na to uważać. Jednak większości osób nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść od czasu do czasu kawałek takiego ciasta. Zwłaszcza od Święta. A oto przepis:

Bezglutenowa tarta z jabłkami (z mąki kokosowej)

Składniki na foremkę około 30 cm:

140 g mąki kokosowej (bez glutenu)

20 g siemienia lnianego mielonego (bez glutenu)

25-30 g cukru pudru

70 g śmietany 18%

40 g masła prawdziwego

3 jajka (u mnie ekologiczne, różnej wielkości)

700 g domowego przecieru jabłkowego (niepełny litrowy słoik)

Łyżka cynamonu

  1. Mąkę kokosową wymieszaj w misce z siemieniem lnianym oraz cukrem pudrem (jeśli cukier ma grudki, uprzednio przeciśnij go przez sitko).
  2. Masło roztop w rondelku na minimalnym ogniu i pozostaw do ostudzenia.
  3. Zrób zagłębienie pięścią w suchych składnikach, wlej do niego wybite jajka, masło i śmietanę.
  4. Wymieszaj łyżką, a gdy ciasto zacznie gęstnieć, dokończ wyrabianie ręką.
  5. Wstaw ciasto wraz z miską na kwadrans do zamrażarki.
  6. Jabłka wymieszaj z cynamonem (uwaga – moje były lekko posłodzone przed wekowaniem).
  7. Włącz piekarnik i ustaw do na 180 stopni.
  8. Wylep ciastem foremkę do tarty (jest miękkie i plastyczne), a następnie ponakłuwaj widelcem ciasto na całej powierzchni.
  9. Podpiekaj ciasto około 13 minut na drugim poziomie od góry.
  10. Wyjmij, rozprowadź po tarcie jabłka i wstaw do piekarnika (tym razem na niższy poziom) na 15-16 minut.
  11. Wystudź w formie i podawaj.

Bezglutenowa tarta z jabłkami wymaga przechowywania w lodówce. Warto ją przykryć papierem śniadaniowym.

Smacznego!

bezglutenowa szarlotka