Kalafior pieczony z wędzoną papryką
Pisząc nową książkę o warzywach, staram się szukać sposobów, by zamienić zdrowe (ale nielubiane warzywa) w codzienny, chętnie wybierany element jadłospisu. Jednym z moich ostatnich odkryć, jeśli chodzi o dania warzywne, jest pieczony kalafior z wędzoną papryką.
Chociaż przepis na kalafiora przygotowanego w piekarniku krąży po internecie od dawna – nigdy go nie robiłam, bo mnie osobiście do jedzenia tego warzywa (czy to w zupie, czy gotowanego z koperkiem) przekonywać nie trzeba.
Oto wersja, którą przygotowałam niedawno i wydaje mi się najbardziej udana:
Kalafior pieczony z wędzoną papryka i kurkumą
kalafior
5 łyżek oliwy
łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
3/4 łyżeczki ostrej papryki
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
czubek łyżeczki pieprzu
szczypta chili
1/2 łyżeczki soli
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W czasie gdy będzie się rozgrzewał, kalafiora obierz z liści, a następnie wytnij głąb.
- Umyj i starannie osusz warzywo a potem pokrój je na małe różyczki. Wsyp je do szerokiej miski.
- Oliwę oraz przyprawy rozmieszaj w filiżance lub miseczce.
- Skrop mieszanką różyczki i dokładnie wymieszaj dłońmi tak, by oliwa z przyprawami dokładnie się rozprowadziła.
- Wsyp różyczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na około 20 minut.
Pieczony kalafior z wędzoną papryką świetnie smakuje na gorąco, jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu. Można też zrobić z niego zupę krem, wegeburgery lub dorzucić go do sałatki.
Spróbuj nawet, jeśli normalnie nie przepadasz za tym warzywem 🙂