Kalafior pieczony z wędzoną papryką

Pisząc nową książkę o warzywach, staram się szukać sposobów, by zamienić zdrowe (ale nielubiane warzywa) w codzienny, chętnie wybierany element jadłospisu. Jednym z moich ostatnich odkryć, jeśli chodzi o dania warzywne, jest pieczony kalafior z wędzoną papryką.

Chociaż przepis na kalafiora przygotowanego w piekarniku krąży po internecie od dawna – nigdy go nie robiłam, bo mnie osobiście do jedzenia tego warzywa (czy to w zupie, czy gotowanego z koperkiem) przekonywać nie trzeba.

pyszny kalafior pieczony z kurkumą i wędzoną papryką

Oto wersja, którą przygotowałam niedawno i wydaje mi się najbardziej udana:

Pieczony kalafior z wędzoną papryka i kurkumą 

kalafior

5 łyżek oliwy

łyżeczka suszonej cebuli

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

3/4 łyżeczki ostrej papryki

3/4 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kuminu mielonego

1/2 łyżeczki kurkumy

czubek łyżeczki pieprzu

szczypta chili

1/2 łyżeczki soli

 

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W czasie gdy będzie się rozgrzewał, kalafiora obierz z liści, a następnie wytnij głąb.
  3. Umyj i starannie osusz warzywo a potem pokrój je na małe różyczki. Wsyp je do szerokiej miski.
  4. Oliwę oraz przyprawy rozmieszaj w filiżance lub miseczce.
  5. Skrop mieszanką różyczki i dokładnie wymieszaj dłońmi tak, by oliwa z przyprawami dokładnie się rozprowadziła.
  6. Wsyp różyczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na około 20 minut.

 

Pieczony kalafior z wędzoną papryką świetnie smakuje na gorąco, jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu. Można też zrobić z niego zupę krem, wegeburgery lub dorzucić go do sałatki.

Spróbuj nawet, jeśli normalnie nie przepadasz za tym warzywem 🙂