Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wczoraj pokazywałam wam na facebookowym profilu moje ulubione ciasto drożdżowe z mąką razową. Robię je od czasu do czasu ze śliwkami lub jabłkami. To nie jest typowy „fit wypiek” z fasoli, otrąb czy nie wiadomo czego, tylko w sumie całkiem tradycyjny przepis. Nazwałabym je ciastem z gatunku „jeśli już chcesz zjeść ciasto, to zjedz właśnie to”.

Dostarcza stosunkowo niewiele cukru oraz tłuszczu jak na słodki wypiek. Zawiera też dodatek razowej mąki oraz sporo owoców, dzięki czemu przemyca do diety błonnik. Nie polecam raczej objadać się nim na co dzień, ale od czasu do czasu lepiej sięgnąć po taki domowy, wartościowy wypiek niż sięgać po sklepowe ciasta, których etykiety straszą czasem, jak przebrania na Halloween.

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe z mąką razową, śliwkami i kruszonką

Składniki na formę 23x28cm

400-500g śliwek węgierek

320g mąki pszennej typ 650

80g mąki pszennej razowej

50g mąki gryczanej lub orkiszowej

30g drożdży + łyżeczka cukru

5 łyżek cukru

jajko

210g ciepłego mleka

70g ciepłej wody

80g rozpuszczonego letniego masła

Masło i bułka tarta do formy

Kruszonka: 40g mąki gryczanej lub pszennej razowej, 20g masła, 20g cukru trzcinowego (może być zwykły, albo ksylitol), duża szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
  1. Składniki kruszonki wymieszaj i wyrób ręcznie.
  2. Drożdże pokrusz do miski o pojemności 500 ml, wymieszaj z łyżeczką cukru i odstaw do rozpuszczenia.
  3. Następnie dodaj ciepłe (nie gorące) mleko oraz resztę cukru, wymieszaj i nakryj miseczkę ręcznikiem papierowym.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce, by mocno spuchło (to oznacza że drożdże pracują). Powinno to potrwać 10-15 minut.
  5. Do dużej miski przesiej mąki (otręby pozostałe w sitku dodaj na koniec).
  6. Wbij jajko, dodaj rozpuszczone masło oraz ciepłą wodę, a następnie delikatnie wlej także rozczyn drożdżowy.
  7. Wyrób mikserem z końcówką do ciast drożdżowych (na niedużych obrotach).
  8. Przykryj miskę ściereczką, ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów i zostaw do wyrośnięcia na ok 40-45 minut.
  9. Śliwki umyj, osusz i ponacinaj wzdłuż tak by wyjąc pestkę, ale nie przekroić owocu (jeśli masz mrożone, wcześniej dobrze je rozmroź i doprowadź do temperatury pokojowej. Jeśli są bardzo mokre, oprósz je bułką tartą lub otrębami pszennymi).
  10. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  11. Ciasto krótko zamieszaj, by opadło. Następnie przełóż je do formy i wyrównaj.
  12. Obok siebie układaj owoce (skórkami do dołu) a na koniec posyp kruszonką.
  13. Ostawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia objętości.
  14. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 30-40 minut. Na koniec sprawdź patyczkiem czy już gotowe, ale nie otwieraj piekarnika wcześniej, w trakcie pieczenia. Sygnałem że pieczenie ma się ku końcowi są brzegi odchodzące od formy.
  15. Uchyl piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na kilka minut w środku. Następnie studź na blacie. Podawaj po całkowitym ostudzeniu.

Ciasto drożdżowe z mąką razową i śliwkami najlepiej smakuje tego samego dnia, ale następnego też jest niczego sobie.

PS: piękne zapachy w domu gratis 🙂

Smacznego!