Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Niestety sezon na urozmaicone, różnorodne owoce dobiega powoli końca. Jedzmy więc śliwki póki są! Najlepiej na świeżo, ale nie tylko. Ostatnio przygotowywałam różne, tradycyjne kluski ziemniaczane z myślą o jednej z nowych książek. Przy okazji zrobiłam mały eksperyment i okazało się, że łatwo i szybko można zrobić także bezglutenowe knedle. Oto przepis:
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
18 sztuk (3 porcje)
270 g obranych, ugotowanych ziemniaków (np. z obiadu)
100 g mąki jaglanej bezglutenowej
50 g mąki ryżowej bezglutenowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
18 małych śliwek węgierek
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
- Wyłóż na stolnicę, zrób pięścią małe zagłębienie na środku, oprósz skrobią ziemniaczaną, cukrem i solą.
- Do zagłębienia wbij jajka.
- Zagnieć ciasto, dodając mąki bezglutenowe. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne (nie suche – bo inaczej knedle się nie skleją). Gdyby za bardzo się kleiło – dodaj nieco więcej mąki. Gdy zagnieciesz, odłóż na kilka minut.
- W tym czasie śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
- Naszykuj duży garnek z wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i lekko posól.
- Z ciasta odrywaj małe kawałki, kulaj w dłoni i rozpłaszczaj. Na każdym takim placuszku układaj śliwkę (bez pestki), następnie sklej ciasto wokół śliwki i ponownie ukulaj w dłoni, tak by powstała zgrabna kulka. Z podanych proporcji wychodzi zazwyczaj 18 niewielkich knedli.
- Knedle wrzucaj do wody partiami (np. po 6 sztuk) i gotuj przez około 3-4 minuty od wypłynięcia.
Smacznego! 🙂