Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Niestety sezon na urozmaicone, różnorodne owoce dobiega powoli końca. Jedzmy więc śliwki póki są! Najlepiej na świeżo, ale nie tylko. Ostatnio przygotowywałam różne, tradycyjne kluski ziemniaczane z myślą o jednej z nowych książek. Przy okazji zrobiłam mały eksperyment i okazało się, że łatwo i szybko można zrobić także bezglutenowe knedle. Oto przepis:

bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

18 sztuk (3 porcje)

270 g obranych, ugotowanych ziemniaków (np. z obiadu)

100 g mąki jaglanej bezglutenowej

50 g mąki ryżowej bezglutenowej

4 łyżki skrobi ziemniaczanej bezglutenowej

18 małych śliwek węgierek

2 jajka

szczypta soli

1/2 łyżeczki cukru

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
  2. Wyłóż na stolnicę, zrób pięścią małe zagłębienie na środku, oprósz skrobią ziemniaczaną, cukrem i solą.
  3. Do zagłębienia wbij jajka.
  4. Zagnieć ciasto, dodając mąki bezglutenowe. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne (nie suche – bo inaczej knedle się nie skleją). Gdyby za bardzo się kleiło – dodaj nieco więcej mąki. Gdy zagnieciesz, odłóż na kilka minut.
  5. W tym czasie śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
  6. Naszykuj duży garnek z wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i lekko posól.
  7. Z ciasta odrywaj małe kawałki, kulaj w dłoni i rozpłaszczaj. Na każdym takim placuszku układaj śliwkę (bez pestki), następnie sklej ciasto wokół śliwki i ponownie ukulaj w dłoni, tak by powstała zgrabna kulka. Z podanych proporcji wychodzi zazwyczaj 18 niewielkich knedli.
  8. Knedle wrzucaj do wody partiami (np. po 6 sztuk) i gotuj przez około 3-4 minuty od wypłynięcia.

Smacznego! 🙂