Sałatka hawajska z indykiem

Macie ochotę na coś lżejszego po Świętach i Sylwestrze? Bo ja tak! Dlatego dziś na obiad, mimo chłodu za oknem – sałatka z indykiem! I to nie byle jaka tylko przywodząca na myśl wakacje 😀

Sałatka z ananasem indykiem i selerem naciowym

Sałatka z indykiem, ananasem i selerem naciowym

Składniki na 2 porcje:

 

270-300 g piersi z indyka (lub kurczaka)

3-4 plastry ananasa

2-3 łodygi selera naciowego

3 łyżki oliwy

Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Dowolna ilość mieszanki sałat z rukolą

 

  1. Plastry ananasa pokrój w kostkę a łodygi selera w talarki.
  2. Mięso pokrój w małe kawałki, dopraw odrobiną soli i pieprzu a następnie podsmaż krótko na patelni wysmarowanej niewielką ilością oliwy.
  3. Mieszankę sałat wsyp do salaterki, dodaj ananasa, selera i kawałki kurczaka.
  4. Skrop oliwą, oprósz pieprzem i wymieszaj.

Wskazówka: mięso możesz dodatkowo doprawić mieloną kolendrą lub kuminem.

Sałatka z indykiem, ananasem i selerem, nadaje się na lunch, obiad, posiłek do pracy czy posiłek po treningu.

Dostarcza dużo białka, zawiera także przeciwutleniacze, dobre tłuszcze, potas i witaminy. Efekt uboczny po spożyciu – dobry humor 😉

Uwaga: sałatka będzie jeszcze szybsza, jeśli wykorzystasz wcześniej upieczone mięso.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…